Subculturen

Een subcultuur is een cultuur die verschilt van de dominante cultuur. Subculturen zijn voornamelijk in Nederland gekomen door de komst van immigranten die verschillende culturen met zich meenemen, jongeren spelen ook een grote rol daarin omdat in die leeftijd een identiteit wordt ontwikkeld. Er kan ook van een subcultuur gesproken worden als het ethische waarden en normen gaat, maar toch afwijkend is van de dominante cultuur. Subculturen hebben vaak eigen stijlen, die uiten zich in de vormen van kleding, muziek maar ook het taalgebruik en de politieke voorkeuren.  

Voorbeelden van subculturen in Nederland

Friese cultuur: dit is het cultuur vaan veel mensen die in Friesland wonen. veel mensen in Friesland spreken meer fries dan Nederlands en wonen er veel mensen op het platteland.

Surinaamse cultuur: Er wonen veel Surinamers in Nederland. Suriname is lang een kolonie van Nederland geweest en na de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 zijn veel inwoners van Suriname naar Nederland gekomen. Begin jaren 80 kwam er een tweede grote groep Surinamers naar Nederland. Maar ook al voor de onafhankelijkheid woonden er Surinamers in Nederland. Door de hoeveelheid Surinamers in Nederland is de Surinaamse cultuur een grote subcultuur in Nederland geworden.

Marokkaanse cultuur: De eerste generatie Marokkanen is in de jaren zestig en zeventig van de 20ste eeuw als gastarbeider en als gevolg van de daaropvolgende gezinshereniging naar Nederland gekomen. De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang de 6e grootste etnisch-culturele bevolkingsgroep van Nederland. In Nederland wonen 368.838 Marokkanen, waarvan iets meer van de tweede generatie dan van de eerste generatie. Vaak praten Marokkanen onderling nog wel met elkaar in hun eigen taal, en thuis wordt ook vaak door ouders nog geen Nederlands gesproken. . De jongere generatie spreekt onderling vaak Nederlands.

En er zijn er nog veel meer!